Suomidigi muuttaa! Suomidigi sisältöineen siirtyy loppuvuoden aikana osaksi kokonaan uutta sivustoa. Muuton vuoksi tätä sivustoa ei enää päivitetä. Pääset tutustumaan rakenteilla olevaan uuteen sivustoon osoitteessa https://beta.suomidigi.fi/. Uusi verkkopalvelu avataan 2.1.2020.

Kehittäjäfoorumi parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja niistä keskustelemiseen.

2 peukkua 0 inhousta
Onko digitaalinen yhteiskunta tasa-arvoinen?

Osaammeko huomioida uuden tietoyhteiskunnan kehittämisessä kaikkien osallisuuden? Miten varmistamme kaikkien osallisuuden?

Marianne Heikkilä
Digi arkeen -neuvottelukunnan puheenjohtaja, Marttaliiton pääsihteeri ja Martat-lehden päätoimittaja


Mannamanna kysyi 11.6.2017

1 vastaus

2 peukkua 0 inhousta
Historian perspektiivistä aika ilmeinen vastaus kai olisi että digitaalisuus ei itsessään tuota tai ratkaise tasa-arvoa. Teknologisella murroksella on taipumus sitä paitsi alussa tuottaa negatiivisia vaikutuksia ja hyötyjen toteutua vasta ajan kuluessa. Teollinen vallankumous tuotti tunnetusti melkoista kurjuutta ja epätasa-arvoa syntyessään, mutta onhan ihmiskunnan elämänlaatu sen myötä noussut uudelle tasolle. Jääkaapin ja ambulanssin sivilisoivaa vaikutusta harva kiistää.

Jos rajoitutaan vain digitalisaation yhteen nurkkaan eli digitaalisiin palveluihin, tekee mieli heti väittää että perinteiset palvelut ne vasta epätasa-arvoisia ovatkin. Monet meistä joutuvat matkustamaan eli maksamaan rahaa päästäkseen palvelun ääreen. Työssä käyvä sai vielä 90-luvulla ottaa vapaapäivän töistä jonottaakseen pankki- tai viranomaispalveluissa.

Aika- ja paikkariippumattomuus tuo uudenlaista tasa-arvoa esim. asuinpaikan valintaan, ihmisten kohtaamiselle syntyy uusia mahdollisuuksia jne. Nämä ovat useimmiten juuri tasa-arvotekijöitä. Se ongelma, mitä digitalisaatio ei kehityksellään ratkaise on ihmisen kyvykkyys hyödyntää digitaalista palvelumaailmaa. Kyvykkyyden synnyttäminen ja ylläpitäminen vaatii tukijärjestelmää.

Iso haaste on kuitenkin julkisista palveluista puhuttaessa se, että niiden digitalisaation perimmäisin motivaattori ei ole arjen helpottaminen vaan julkisen talouden tuottavuusvaatimukset. Perinteinen tapa olisi rakentaa julkisin varoin tuki- ja koulutuskoneisto digitaalisen osaamisen takaamiseksi mutta sen vaatimat resurssit syövät digitalisaation tuomaa tehostamishyötyä. Siksi meillä haaveillaan nyt uusista, ei ainakaan yksinomaan julkiselle rahalle perustuvasta tukijärjestelemistä. Niiden synnyttäminen vaatii kuitenkin uutta ajattelua ja se on aina yhtä vaativaa, digitaalisenakin aikana.
Hannu Korkeala (VRK/Auta-hanke) vastasi 20.6.2017
Anna palautetta
...