Suomidigi muuttaa! Suomidigi sisältöineen siirtyy loppuvuoden aikana osaksi kokonaan uutta sivustoa. Muuton vuoksi tätä sivustoa ei enää päivitetä. Pääset tutustumaan rakenteilla olevaan uuteen sivustoon osoitteessa https://beta.suomidigi.fi/. Uusi verkkopalvelu avataan 2.1.2020.

Kehittäjäfoorumi parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja niistä keskustelemiseen.

1 peukku 0 inhousta
Tutkintolautakunnalta saatavilla puutteelliset ohjeistukset heikkonäköisten oppilaiden opiskelutekniikoista. Oppilailla käytössä olevat ZoomText-suurennusohjelmat eivät toimi koejärjestelmissä. Onko työn alla vastaavan ohjelman käyttöönotto siten että heikkonäköinen oppilas voi suorittaa sekä kurssikokeita että ylioppilastutkinnon tasavertaisesti muiden kanssa?


Anonyymi kysyi 13.6.2017

1 vastaus

0 peukkua 0 inhousta
Heikkonäköiset kokelaat voivat edelleen hakea erityisjärjestelynä oikeutta suorittaa digitaalisen ylioppilaskokeen omalla tietokoneellaan, jossa on kokelaalle tutut ja hänelle säädetyt ohjelmistot. Lautakunta ei ole nähnyt mielekkääksi tuoda varsinaiseen koeympäristöön Linuxille kehitettyjä ruudunsuurennos- tai ruudunlukuohjelmia, koska niiden käytön opettelu ja henkilökohtaisten säätöjen etsiminen vaatisi kokelailta kohtuutonta vaivaa. Tämä ei olisi näkövammaisten kokelaiden tasa-arvoista kohtelua. Omalla koneella kokeen suorittavat kokelaat saavat näkövammaisille sovitetut tehtävät.

Vaihtoehtona on hakea erityisjärjestelyä normaalin koeympäristön käyttöön suuremmalla näytöllä. Koejärjestelmässä voidaan säätää näytön resoluutiota sopivan käyttökokemuksen saavuttamiseksi. Käytössä on myös erillinen iso kirjasinkoko. Koeympäristössä suoritetaan normaalit koetehtävät.

Kokelaiden tasa-arvoisuus on lautakunnalle tärkeä asia ja siksi käytössä on näiden erityisjärjestelyjen lisäksi muitakin tapoja varmistaa yhtäläiset mahdollisuudet osaamisen osoittamiseen. Suosittelen ottamaan yhteyttä näissä asioissa ylioppilastutkintolautakuntaan hyvissä ajoin. Jos tiedot tulevasta suoritustavasta ovat lukion opettajien tiedossa aikaisessa vaiheessa, voidaan koejärjestelyjä mahdollisesti harjoitella jo kurssikokeissa.
Matti Lattu, Ylioppilastutkintolautakunt vastasi 16.6.2017
Anna palautetta
...