Suomidigi muuttaa! Suomidigi sisältöineen siirtyy loppuvuoden aikana osaksi kokonaan uutta sivustoa. Muuton vuoksi tätä sivustoa ei enää päivitetä. Pääset tutustumaan rakenteilla olevaan uuteen sivustoon osoitteessa https://beta.suomidigi.fi/. Uusi verkkopalvelu avataan 2.1.2020.

Kehittäjäfoorumi parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja niistä keskustelemiseen.

2 peukkua 0 inhousta
Jos teetämme valtavan suuren ja tarkasti meitä varten räätälöidyn ohjelmiston omaan ja asiakkaidemme käyttöön tarkasti määriteltyä tiedon keräämistä varten, omistaako ohjelmiston me vai tietotekniikan toteuttaja?

Mikä rooli on ohjelmistoyrityksen ns. "tuoteomistajalla" ohjelmiston käyttöoikeuksissa? Kenellä on päävastuu kehitettävästä tuotteesta? Jos aloitamme laajamittaisen projektin, miten voimme varmistua, että ohjelmisto valmistuu aikataulussa sekä budjetissa? Entä kenellä on oikeudet ohjelmistoon jos vaikka alihankkijamme menee konkurssiin?


Laura Salminen kysyi 20.11.2017
Hei Laura,

Tämähän onnistuu yksinkertaisesti siten, että tarjouksissa asiakas edellyttää kaiken projektia varten toteutetun IP:n kuuluvan asiakkaalle. Tähän kaikki asiakkaan etua ajattelevat toimittajat suostuvat. Meille tämä on ollut aina luontainen tapa toimia:

https://www.vincit.fi/blog/ohjelmistojen-immateriaalioikeuksien-luovuttaminen-ei-esta-kannattavaa-liiketoimintaa/

Esimerkiksi Riistakeskukselle toteuttamamme järjestelmän lähdekoodikin avattiin meidän aloitteesta:

https://www.epressi.com/tiedotteet/tietotekniikka/suomen-riistakeskus-ja-vincit-avasivat-oma-riista-palvelun-lahdekoodin.html

Pasi Kovanen / Vincit kommentoija 8.12.2017

1 vastaus

1 peukku 0 inhousta
Hei,

  ohjelmiston tekijänoikeudet omistaa lähtökohtaisesti ohjelmiston toimittaja, ellei sopimuksessa ole toisin sovittu. Mikäli olette vasta suunnittelemassa hankintaa, suosittelen tutustumaan nk. JIT 2015 -sopimusehtopakettiin (JHS 166 Julkisen hallinnon IT-hankintojen yleiset sopimusehdot (JIT 2015), löytyvät osoitteesta http://www.jhs-suositukset.fi/suomi/jhs166).

  Mikäli kysymys on ketterällä kehitysmenetelmällä (esim. Scrum) toteutettava sovellus, tuoteomistaja on se tilaajan eduksi toimiva henkilö, joka määrittelee, mitä ominaisuuksia sovellukseen tulee ja millä prioriteetilla. Hänen roolinsa projektissa on siis erittäin tärkeä. Ohjelmiston käyttöoikeuksiin taas hänellä ei ole sen ihmeemmin sananvaltaa.

Lisätietoa löytyy esimerkiksi täältä: http://www.scrumguides.org/docs/scrumguide/v2016/2016-Scrum-Guide-Finnish.pdf
https://fi.wikipedia.org/wiki/Scrum

  "Tuoteomistaja" voi toki tarkoittaa jotakin muutakin, mutta silloin hänen roolinsa on minulle epäselvä.

  Konkurssitilanteita varten suosittelen escrow-menettelyä. Silloin kolmas osapuoli varastoi lähdekoodin ja vapauttaa sen esimerkiksi tilaajalle ainoastaan määrätyissä erityistilanteissa. Ohjelmiston oikeudet tosin pysyvät käsittääkseni konkurssipesällä, mutta escrow-menettelyllä pystytte varmistamaan esimerkiksi kehitystyön jatkuvuuden.
Pekka Niemi, valtiovarainministeriö vastasi 4.12.2017
Onko olemassa muita kotimaisia escrow-palveluja kuin Kauppakamarin palvelu, joka on käytännössä tallelokero jossa säilytetään fyysistä tallennetta? Tämä on täysin kestämätön käytäntö nykyisessä, jatkuvien julkaisujen ja muutosten kulttuurissa.

https://www.vincit.fi/blog/ala-hukkaa-koodia-dataa/

Pasi Kovanen / Vincit kommentoija 8.12.2017
Eipä ainakaan pikaisella googlettamisella paljon muita löytynyt. Mahdollisesti jotkut asianajotoimistot tarjoavat vastaavaa palvelua, mutta kuten kirjoituksessakin totesit, lienevät enemmänkin tallelokerotyyppistä toimintaa. On totta, että perinteinen escrow-sopimus ei ole joustavin tapa säilöä koodia silloin, kun ohjelmistoa kehitetään jatkuvasti. Se toimii kuitenkin ihan riittävän hyvin silloin, kun käytössä on tuote, johon tehdään harvakseltaan muutoksia.

Toinen tapa on toki kirjoituksessasi mainitsemasi, eli omistusoikeuden vaatiminen - tai sitten se, että tilataan työtä, ei tuotetta (jolloin omistusoikeus käsittääkseni on automaattisesti tilaajalla). Tai sitten edellyttää avoimen lähdekoodin lisenssiä.

Variaatioita on niin monia, ettei varmaan mitään yhtä, kaiken kattavaa ratkaisua löydy, vaan tilanne kannattaa katsoa tapauskohtaisesti.

Pekka Niemi, valtiovarainministeriö kommentoija 8.12.2017
Anna palautetta
...