Suomidigi muuttaa! Suomidigi sisältöineen siirtyy loppuvuoden aikana osaksi kokonaan uutta sivustoa. Muuton vuoksi tätä sivustoa ei enää päivitetä. Pääset tutustumaan rakenteilla olevaan uuteen sivustoon osoitteessa https://beta.suomidigi.fi/. Uusi verkkopalvelu avataan 2.1.2020.

Kehittäjäfoorumi parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja niistä keskustelemiseen.

1 peukku 0 inhousta
Hei!

Voisiko Suomi.fi -palveluun kehittää sähköisen lomakkeen edunvalvontavaltuutusta varten? Suomen laki on kuitenkin sellainen, että edunvalvontavaltuutus olisi hyvä löytyä jokaiseltä täysi-ikäiseltä kansalaiselta, mutta käytännössä paperisen edunvalvontavaltuutuksen tekeminen/päivittäminen on hankalaa jo todistajienkin tarpeen vuoksi. Olisi kätevämpää, jos edunvalvontavaltuutuksen voisi tehdä esim. Suomi.fi:ssä pankkitunnuksilla/mobiilivarmenteella/tms. tunnistautuneena ja maistraatti voisi tarpeen ilmetessä myös sähköisesti vahvistaa tehdyn valtuutuksen. Valtuutuksen päivittäminenkin onnistuisi kansalaiselta huomattavasti helpommin. Sähköisen valtuutuksen säilyttäminen olisi varmempaa kuin paperin ja se tieto löytyisi sähköisestä palvelusta helpommin ja nopeammin, kuin vaikkapa yksinasuvan ihmisen kotoa, kun tämä on päätynyt sairaalaan eikä välttämättä kenelläkään ole tietoa avaimesta tai mahdollisesta tallelokerosta.

Toki olisi hienoa, jos löytyisi virallinen ja luotettava sähköinen säilöpaikka myös testamentille ja mahdollisille muille dokumenteille samaan tapaan :)


Linda kysyi 15.1.
Hei Linda,
hyvä kysymys! Välitin tämän asiantuntijalle, joka vastaa varmasti kysymykseesi pian :)

Henriikka, Suomidigi kommentoija 15.1.

1 vastaus

0 peukkua 0 inhousta
Hei,
VRK:lla on ollut tästä puhetta Maistraattien / AVI:n kanssa jo Kansallisen palveluarkkitehtuurin (KaPA) yhteydessä, mutta ainakaan vielä silloin asiaan ei löydetty sopivaa ratkaisua Suomi.fi -palveluista. Kyse olisi ehkä pikemminkin Maistraattien järjestelmien kehtittämisestä niin, että edunvalvontavaltuutus voitaisiin tallentaa siten, että edunvalvonnan sisältö olisi kooditettuna ns. koneymmärrettävään muotoon. Suomi.fi-valtuuksien on kylläkin tarkoitus mahdollistaa (yksityisen)  edunvalvojan puolesta-asiointioikeuden tarkistus heti, kun edunvalvonnat sisällään pitävä rekisteri (nykyisellään ns. HOLLE -rekisteri) on siinä kunnossa, että automaattinen taustatarkistus Suomi.fi-valtuuksien avulla sieltä onnistuu. HOLLE -rekisteriin tieto edunvalvonnasta syntyy käräjäoikeuden päätöksestä ja jos on olemassa aiemmin Maistraattiin talletettu edunvalvontavaltuutus (eri asia siis kuin Suomi.fi-valtuudet säköinen valtuutus), se astuu silloin voimaan. Jos siis edunvalvonnan sisältö olisi talletettu tuohon perusrekisteriin koneymmärrettävästi, voisi Suomi.fi-valtuudet  tällöin hoitaa taustalla edunvalvojan puolesta-asiointioikeuden tarkistuksen automaattisesti eri asiointipalveluiden puolesta. Edunvavalvojien puolesta-asioinnin tarkistuksen tavoitellaan valmistuvan tämän vuoden aikana, mutta tuon edunvalvontavaltuutuksen digitoiminen taitaa olla pidemmällä tiekartalla ja pitäisi siis olla osa Maistraattien omien prosessien sähköistämisen kehitystyötä eikä ehkä osa Suomi.fi -kehitystyötä.
Risto Ollikainen, Suomi.fi-valtuudet pal vastasi 21.1.
Anna palautetta
...