Artikkelit

Apolitical kokosi yhteen digimenetelmiä ja -työkaluja ympäri maailman – vinkkaa mukaan hyviä käytäntöjä

Puolueeton ja yhteiskehittämällä luotu kansainvälinen Apolitical-verkkopalvelu on kerännyt yhteen julkishallinnon digikehittämisen pelikirjoja ja periaatteita ympäri maailman. Vastikään julkaistu Digital Government Atlas on koottu yhteistyössä Apolitical-verkoston jäsenten kanssa ja sitä aiotaan päivittää jatkuvasti.

– Nykyinen versio on vielä kaukana valmiista, vaikka se onkin mielestäni melko hyvä lista laadukkaista työkaluista ja menetelmistä. Toiveemme on, että jokainen listan lukenut lähettäisi meille lisää vinkkejä sellaisista ratkaisuista, jotka listalta puuttuvat. Otamme mielellämme vastaan vinkkejä sivulla olevan Google-lomakkeella, Twitterillä tai sähköpostilla, Josh Lowe Apolitical-verkkopalvelusta kertoo.

Lowen mukaan myös verkkopalvelun takana oleva tiimi pitää silmänsä auki aina uusien työkalujen toivossa.

– Koska raportoimme hallitusten innovaatioista ja julkishallinnon digitalisaatiosta, vastaamme tulee usein paljon hyviä käytäntöjä, Lowe kuvailee.

Apolitical tukemassa julkishallinnon yhteistyötä

Atlas-listauksen julkaissut Apolitical on perustettu vuonna 2015.

– Silloin perustajamme pohtivat, että onhan se nyt absurdia, että matkustajat pystyivät saamaan tietoa patjoissa olevista loisista toisella puolella maailmaa, mutta sen sijaan julkisten palveluiden kehittämiseen liittyvistä haasteista tietoa ei saanutkaan käden käänteessä – ja tämä saattoi aiheuttaa miljoonien kustannukset ja vaikuttaa miljooniin ihmishenkiin, Lowe sanoo.

Verkkopalvelun takana on monialainen tiimi, jonka taustalta löytyy osaamista niin yrittäjyydestä, journalismista, julkishallinnosta kuin liiketoiminnastakin. Itse sivuston tavoitteena on koota yhdelle alustalle parhaita ratkaisuja kaikkien julkishallinnossa työskentelevien tarpeeseen ympäri maailmaa. Tavoitteena on jakaa ajatuksia ja tietoa esimerkiksi toimitettujen sisältöjen ja journalismin muodossa julkishallinnon toimijoiden hyväksi ja hyödynnettäväksi.

Monimutkaiset ongelmat vaativat yhteistyötä

Apoliticalin vertaisverkkoon kuuluu tuhansia julkisen sektorin vaikuttajia ja innovaattoreita 140 maasta. Mukana on niin kaupunginjohtajia, ministereitä kuin entisiä valtionpäämiehiäkin.

– Julkishallinnon tarve löytää ratkaisuja yli oman maan rajojen ei ole koskaan ollut suurempi. Ongelmat ovat yhä kansainvälisempiä ja monimutkaisempia; kaupungit eri maissa ovat keskenään enemmän ja enemmän samankaltaisia. Ratkaisuja haetaan usein teknologiasta, joka itsessään on helposti rajat ylittävää. Samaan aikaan budjetteja leikataan, joka lisää tarvetta uusien, kustannustehokkaiden ratkaisujen löytämiseen.

Lowen mukaan monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen ei ole suoraviivaista missään, vaan haasteet ovat kansainvälisestikin samoja.

– Julkishallinnon digitalisaation parissa työskentelevät henkilöt joutuvat usein kohtaamaan erityisiä haasteita. He saattavat joutua järisyttämään olemassa olevia tapoja toimia voidakseen tarjota asiakkaille uutta arvoa. He saattavat olla tilanteessa, jossa jokin uusi työkalu pitäisi rakentaa nappirahoilla. Ja koska työ, jota he tekevät, on luonteeltaan osa jatkuvasti kehittyvää tarinaa, ei heillä voi olla ohjekirjaa joka kertoisi miten vastaavat tilanteet on aikaisemmin ratkaistu.

Julkishallinnon toimijoiden välillä käytävä avoin keskustelu on Lowen mukaan avainasemassa niin tuen kuin inspiraationkin näkökulmasta.

– Omalta osaltamme haluamme varmistaa, että nämä taustalla toimivat innovaattorit saavat ansaitsemansa huomion. Osittain tästä syystä teimme The 100 Most Influential People In Digital Government -listauksemme.

Apolitocal-verkkopalvelun tekijöihin saat yhteyden Twitterissä @apoliticalco ja sähköpostilla hello (at) apolitical.com.

Kuvat Jake Weirick ja Ramy Mans / Unsplash ja apolitical.com

yhteistyöjulkishallintoapoliticalpelikirjadigialisaatio