Suomidigi

Case: Smart Tampere Digiohjelma – Yhteistyöstä säästöä, säästöt uudistamiseen

Kuten moni tietää, Tampereen kaupungin taloudellinen tilanne on ollut pitkään haastava. Tätä taustaa vasten voi olla yllätys, että Tampere pystyy kehittämään kuntalaisten arkea parantavia digitaalisia palveluita yli kahdella miljoonalla eurolla vuosittain. Miten Tampere teki sen?

Tampereen kaupunki on tehnyt seudun kahdeksan muun kunnan kanssa jo 10 vuotta menestyksellistä ICT-yhteistyötä mallilla, joka on ainutlaatuinen Suomessa. Yhteistyöstä on sopimus, mutta oikeasti yhteistyö perustuu luottamukseen. Erikokoiset kunnat ovat löytäneet mallin, jossa jokainen hyötyy yhdessä tekemistä.

Vuonna 2014 päätimme uudistaa ICT-infrapalvelut yhdessä. Tämä johti kilpailutukseen, joka oli yksi Suomen historian suurimmista kuntien tekemistä ICT-kilpailutuksista. Käyttäjiä yhteisessä ympäristössämme on jopa 25 000. Kilpailutuksen yksi tärkeimmistä tavoitteista oli hankkia markkinoilta mahdollisimman standardit ratkaisut ja saavuttaa tämän avulla merkittäviä kustannushyötyjä.

Yhteistyössä oli voimaa, koska esimerkiksi Tampereen kaupunki sai vuonna 2017 ICT-infrapalvelut neljä miljoonaa euroa halvemmalla kuin aikaisemmin. Miten sitten hyödynsimme tämän merkittävän säästön?

Saimme sovittua talousjohdon kanssa, että tästä merkittävästä taloudellisesta hyödystä saamme käyttää yli kaksi miljoonaa euroa sellaisten digitaalisten palveluiden kokeilemiseen, jotka helpottavat tamperelaisten arkea. Vapautimme 18 eri alojen asiantuntijaa ympäri kaupunkiorganisaatiota kehittämään ja digitalisoimaan omaa toimialuettaan. Näin syntyi Smart Tampere Digiohjelma. Emme siis pyytäneet ohjelmaa varten lisää rahaa vaan saimme omalla pätevien ja osaavien ICT-asiantuntijoidemme työllä aikaan mahdollisuuden siirtää painopistettä operatiivisista kustannuksista uudistamiseen.

Kilpailutus ei todellakaan ollut helppo polku, vaan se vaatii todella paljon työtä ja ikävä kyllä myös toteutuneita riskejä. Olemme kuitenkin ylpeitä siitä, että seudun tietohallinto on voinut mahdollistaa Digiohjelman syntymisen.

Smar Tampere Digiohjelman tehtävänä on kiihdyttää kaupungin kykyä uudistua. Maailmassa on paljon uusia mahdollisuuksia ja Digiohjelman tavoitteena on tuottaa mahdollisimman monta uusien toimintatapojen kokeilua tamperelaisten palveluiden uudistamiseksi sekä rakentaa kokeilukulttuurin toimintamalli kaupungille.

Oleellista on myös se, että kaikille kokeiluille määritellään aina kaupungin arjesta omistaja, joka ohjaa kokeiluja. Näin varmistamme se, että käytämme resursseja vain oikeisiin ongelmiin ja tarpeisiin ja teemme yhteistyötä läpi organisaation, emmekä etene teknologiavetoisesti.

 

Kuva: Opa Latvala

digitalisaatioyhteistyötamperesmart tamperedigiohjelma