Suomidigi

Digikuntakokeilussa luotiin tukimuotoja ja piirrettiin polkuja kuntien digitalisaatiokehityksen tueksi

Digikuntakokeilussa on kahden ja puolen vuoden ajan tuettu kuntia palveluiden asiakaslähtöisessä kehittämisessä. Lähtökohtana on ollut kokeillen kehittää ja tunnistaa digitalisaatiosta sellaisia elementtejä, jotka tukisivat kuntapalveluiden kehittämistä parhaiten tässä ja nyt sekä tulevaisuudessa.

Olemme tutustuneet ja ammentaneet tietoa kuntien digitalisaatioasteista sekä tunnistaneet niitä elementtejä joiden varaan tulee rakentaa digitaalisen ajan kuntapalveluita. Olemme huomanneet, että verkostoissa ja yhteisöissä on voimaa. Sekä, kuinka tiivisti kunnat tekevät yhteistyötä ja levittävät tietoa ja kokemuksia palveluiden kehittämisestä. Tässä on ollut hienoa olla mukana. Matkan varrelta on tullut monta oppia ja oivallusta mukaan.

Tämän vuoden aikana työstimme yhdessä Digikuntakokeilun verkoston kuntien kanssa visiota siitä, minkälainen on digitaalisen aikakauden kunta. Lähtöajatuksena oli tarkastella sitä, minkälainen olisi digitaalisen aikakauden elinvoimainen kuntayhteisö ja kuinka toiminnan lähtökohtana tulee olla ihminen ja kunnan alueella olevin yritysten ja järjestöjen toimintaedellytysten varmistaminen, ei teknologia itsessään.

Dialogilla kohti digitaalisen ajan kuntaa keskustelunavauksella haluamme käynnistää keskustelun, minkälainen on tulevaisuuden kunta ja kuinka aikaisempaa tiiviimmällä kuntien ja valtion kumppanuudella voidaan yhdessä tunnistaa tulevia kehityssuuntia, rakentaa yhdessä laadukkaita julkisia palveluita ja tunnistaa yhdessä toimintamalleja, joilla voidaan tukea julkisten palveluiden kehitystä seuraavien vuosien ajan.

Tässä tuntuukin luontevalta heittää ajatusta Väestörekisterikeskuksen, tulevan Digi- ja väestötietoviraston suuntaan? Miten te näette, kuinka voisimme rakentaa pitkäjänteistä yhteistyötä ja tukea toinen toisiamme, rakennettaessa digitaalisen aikakauden yhteiskuntaa ja kuntapalveluita?

Digikuntakokeilu päättyy maaliskuussa, mutta valtiovarainministeriö tulee jatkossakin kulkemaan kumppanina kuntien rinnalla digitalisaation edistämisessä. Ennen hankkeen päättymistä kokoonnumme 29.1.2019 Kulttuuritalolle Välähdyksiä tulevaisuuden kunnasta 2019 -tapahtumaan, jossa keskustelemme kuntien tulevaisuudesta, erilaistumiskehityksestä sekä digitalisaation tuomista mahdollisuuksista.

Tapaamisiin Kulttuuritalolla!

 

digitalisaatiokokeilukuntakunnatdigikuntakokeilu