Suomidigi

Digitaalinen laumaeläin oppii ja pelaa kimpassa

Jussi Peltonen

Yhteiskunnan jäsenen kansalaistaitoihin kuuluu nykyään digitaalisten palvelujen käytön osaaminen. Pitää maksaa itse laskut, etsiä reseptit pilvestä ja hoitaa asiat sähköisesti kotoa. Näitä ei aikanaan opetettu kansakoulussa. Apua tarvittaisiin, mutta veljenpojaltakaan ei kehtaa loputtomasti kysyä neuvoja.

Me HoviKodissa olemme todenneet, että vaikka seniorit helposti laitetaan samaan sapluunaan digitaitojen osalta, on todellisuus ihan muuta. Motivaation lähteet digimaailmaan siirtymisessä vaihtelevat yksilöittäin, osaamistasot ovat laidasta laitaan ja kiinnostuksen kohteet ovat jokaiselle yksilölliset.

Fakta kuitenkin on, että meillä Suomessa ei ole varaa järjestää jokaiselle yksilöllistä neuvontaa. Haluamme oppia, mutta siten että oma osaamattomuus ei saa näkyä. Itse laitteen tulee olla helppokäyttöinen, mutta samalla sen pitää muuntua joustavasti kyvykkyyden karttuessa.

Näistä lähtökohdista, ja jo 28 vuoden kokemuksella vanhuspalveluista, olemme kehittäneet ja testanneet Digikutsu-toimintamallia.

Siinä oppiminen tapahtuu ryhmässä ja ryhmän tukemana. Käytettävät laitteet on vakioitu, mutta asiakkaalle muokattavissa oman toimintakyvyn ja kiinnostusten mukaan. Digiemäntä tai -isäntä valmistelee, ohjaa, kannustaa, tukee, kertaa ja ideoi. Pallo on kuitenkin ryhmällä itsellään ohjata tekemistä.

Loppujen lopuksi olemme huomanneet, että ne digitaaliset jutut ovat Digikutsuilla toissijaisia. Eniten kiinnostaa toisten seura ja yhdessä tekeminen, sillä ihminen on laumaeläin – vaikka se eläisi digiaikaa.

Itse uskon vahvasti yhdessä tekemisen voimaan. Uskon myös, että hoiva- ja hyvinvointipalveluissa voidaan toimialat ylittävillä ideoilla ratkaista kimurantteja kysymyksiä ja samalla lisätä iloa arkeen.

AUTA-hankeAUTA-kokeiludigiapudigitukiälylaitedigineuvontatablettiHoivaKotiHoiva GroupDigikutsutvanhuspalveluthoivapalveluthyvinvointiryhmätoimintailoa elämäänseniorikansakoulu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *