Suomidigi muuttaa! Suomidigi sisältöineen siirtyy loppuvuoden aikana osaksi kokonaan uutta sivustoa. Muuton vuoksi tätä sivustoa ei enää päivitetä. Pääset tutustumaan rakenteilla olevaan uuteen sivustoon osoitteessa https://beta.suomidigi.fi/. Uusi verkkopalvelu avataan 2.1.2020.

Kehittäjäfoorumi parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja niistä keskustelemiseen.

0 peukkua 0 inhousta
Oikeusministeriön sivuilla uudistuksesta kerrottaessa lainattua lausetta ennen lukee "Asetuksella luodaan myös uusia oikeuksia, joilla nykyaikaistetaan sääntelyä vastaamaan teknologian kehitystä. Rekisteröity voi saada itseään koskevia tietoja sähköisesti ja hän voi nykyistä helpommin siirtää antamansa henkilötiedot järjestelmästä toiseen."

Paranoidi lukee kysymääni asiaa niin, että julkisella puolella henkilötietoja ei saa siirtää "rekisteristä" toiseen. Jos näin, niin kuinka saadaan toimimaan yksi D9-periaatteista eli "Pyydämme uutta tietoa vain kerran"?


Martti Kallavuo D9 kysyi 23.12.2016

1 vastaus

0 peukkua 0 inhousta
Kyllä edelleen on voimassa julkisuuslain mukaiset normaalit tietojen luovuttamista koskevat käytännöt. Tiedot siis saa luovuttaa rekisteristä joko henkilön suostumuksella tai lain säädännön nojalla.

Kts. Tietosuovaltuutetun opas: http://www.tietosuoja.fi/material/attachments/tietosuojavaltuutettu/tietosuojavaltuutetuntoimisto/oppaat/6Jfpq2GsB/Henkilotietojen_luovuttaminen_viranomaisten_henkilorekistereista.pdf
Mikko Huovila vastasi 4.1.2017
Joten, kun kansalaiselta 1. kerran pyydetään tietoja johonkin julkishallinnon tarkoitukseen, lomakkeella pitää olla "täppä", johon hän voi merkitä, että julkishallinto saa käyttää tietoja myös muihin (kansalaista hyödyttäviin) tarkoituksiin ja helpottamaan hänen tulevaa asiointiaan? Jos kansalainen ei täppää merkkaa, joutuu sitten antamaan jatkossakin tietonsa (ja siitä on turha narista)?

Toivottavasti ainakin niissä tilanteissa, joissa kansalaisella on velvollisuuksia julkishallinnon suuntaan, "pakkotäppääminen" saadaan hoidettua lainsäädännöllä.

Martti Kallavuo, VK/D9 kommentoija 17.2.2017
Anna palautetta
...