Suomidigi muuttaa! Suomidigi sisältöineen siirtyy loppuvuoden aikana osaksi kokonaan uutta sivustoa. Muuton vuoksi tätä sivustoa ei enää päivitetä. Pääset tutustumaan rakenteilla olevaan uuteen sivustoon osoitteessa https://beta.suomidigi.fi/. Uusi verkkopalvelu avataan 2.1.2020.

Kehittäjäfoorumi parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja niistä keskustelemiseen.

0 peukkua 0 inhousta
Lapsen syntymän jälkeen olen ihmetellyt, miksi hänen tietojen luovutuskielto täytyy tehdä erillisellä paperilomakkeella. Miksei kieltoa sisällytetä yhtenä "rasti ruutuun"-valintana esim. lomakkeelle, jolla ilmoitetaan lapsen nimi maistraattiin? Turhaa lähetellä useampaa lomaketta, kun nämä voisi hoitaa kerrallakin kuntoon.  

Vielä parempaa tietysti olisi, jos tietojenluovutuksen kielto olisi oletusarvo, ja luovutukseen pitäisi saada erillinen suostumus.

VRK:lta saatu ohjeistus:
"Tietojenluovutuskiellon tekeminen väestötietojärjestelmään onnistuu Väestörekisterikeskuksen maksuttomassa Omien tietojen tarkastus - palvelun Ilmoita itse -osiossa (https://verkkopalvelu.vrk.fi/omat/Etusivu.aspx). Tunnistautumista varten tarvitset joko henkilökortin ja tietokoneeseesi kortinlukijan, mobiilivarmenteen (matkapuhelimella) tai verkkopankkitunnukset.
....
Huom! Alaikäisen lapsen osalta ilmoitus on aina tehtävä kirjallisesti. Siinä on oltava kaikkien huoltajien allekirjoitus (sekä yli 15-vuotiaan lapsen oma suostumus)."

Toinen juttu, johon en koskaan VRK:lta saanut vastausta, onnistuisiko tätä kautta?
Tällä sivulla tietosuojaselosteen linkki ei toimi.
https://verkkopalvelu.vrk.fi/Omat/Etusivu.aspx


keinanen kysyi 15.3.

2 vastausta

1 peukku 0 inhousta
Hyvä kysymys! Välitin sen eteenpäin ja vastaus tulee tähän myöhemmin :) Myös tietosuojaseloste-linkkiasia on toimitettu eteenpäin!
Henriikka, Suomidigi vastasi 18.3.
1 peukku 0 inhousta
Kiitos palautteestasi ja kehitysehdotuksestasi.

Alaikäisiin ei kohdisteta lainkaan Väestötietojärjestelmän perusteella suoramarkkinointia lukuun ottamatta lähempänä täysi-ikäisyyttä mahdollisesti tehtävää markkinointia esim. ajokortteihin liittyen, johon tietoja voidaan väestötietojärjestelmästä luovuttaa. Mikäli lapsen huoltajilla on suoramarkkinointikielto, ei suoramarkkinointia myöskään lähetetä vanhemmille lapsen iän perusteella.

Sen sijaan 15-vuotta täyttäneiden alaikäisten tiedot ovat alempana kerrotun lain väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista asettamin ehdoin toki ilman merkittyjä tiedonluovutuskieltoja saatavissa esim. osoitepalvelusta ja maistraatista yksittäin kysyttäessä, jos sitä tarkoititte.

Kiitämme ehdotuksestanne lisätä tiedonluovutuskieltojen ilmoittaminen osaksi lapsen tietojen ilmoittamislomaketta, harkitsemme mahtuisiko tuo tieto lomakkeella kerättäväksi seuraavan kerran, kun lomaketta uudistetaan. Lomake on jo nyt melko täynnä täytettäviä kohtia, emme haluaisi sitä selkeyden vuoksi muuttaa kaksisivuiseksi.

Väestötietojärjestelmän (jatkossa VTJ) tietojen luovutus perustuu lain väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista mm. 28 § (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20090661#L4P28 ) säädettyyn periaatteeseen, että tietoja luovutetaan mainitussa laissa kerrotuin periaattein VTJ:stä, mikäli sitä ei 28 § 3. ja 4. momenteissa kerrotun mukaisesti ole henkilö itse tai hänen huoltajansa kieltänyt. Tästä syystä suostumuksen pyytämismenettely ei lain mukaan ole mahdollista.
Ari, Väestörekisterikeskus, Palvelut-yks vastasi 22.3.
Anna palautetta
...