Digitalisaatio etenee kaikkialla julkisessa hallinnossa. Koska digitalisaatio on toimintatapojen uudelleenmuotoilua digitaalista teknologiaa hyödyntäen, tulee käytännössä jokaisen organisaation reagoida käynnissä olevaan muutokseen.
Eri organisaatioiden käynnissä olevat digitalisaatiohankkeet ovat juuri niitä pisteitä, joissa muovaamme julkista hallintoa kohti saumatonta, yhtenäisesti asiakkaita palvelevaa julkista hallintoa. Jotta voimme onnistua tässä tavoitteessa, olemme sopineet yhteisistä pelisäännöistä, digitalisoinnin periaatteista.
Digitalisoinnin periaatteet luovat raamit julkisten palveluiden kehitykselle. Periaatteita on yhdeksän, ja niillä linjataan muun muassa tiedon hyödyntämisestä ja rajapinnoista, palvelun omistajuudesta ja varautumisesta sekä asiakaslähtöisyydestä. Kaikki yhdeksän periaatetta tulee huomioida julkisen hallinnon kehityshankkeissa.
Digiperiaatteiden toimeenpano käytännössä
Koska digitalisaatio on kaiken toiminnan läpileikkaava ilmiö, pitää sitä pystyä katsomaan ja haastamaan eri näkökulmista. Digitalisoinnin periaatteet luovat siihen mainion ajatuskehikon. Hallinnon kehittäjillä on erilaiset tarpeet kuin viraston ylimmällä johdolla. Samoin myös poliitikkojen pitää pystyä johtamaan julkisen hallinnon toimintaa ja digitalisoitumista parhaalla mahdollisella tavalla.
Digitalisoinnin periaatteiden toimeenpanoa voi tehdä ja soveltaa usealla eri tavalla. Oikeaa vastausta ei ole. Tärkeää on sisäistää digitalisoinnin periaatteiden avainviestit ja oppia eri organisaatioiden toimeenpanosta käytännössä. Tässä muutama esimerkki, joihin kannattaa tutustua:
Sosiaali- ja terveysministeriö:
Asiakas on tärkein sosiaali- ja terveysministeriön digitalisaatiolinjauksissa, joiden lähtökohtana toimivat valtiovarainministeriön julkaisemat julkisen hallinnon digitalisoinnin periaatteet. Niitä tulee myös hyödyntää tarkistuslistana digitalisaatiota hyödyntäviä kehittämishankkeita priorisoitaessa ja toteutettaessa. Lue artikkeli
Kiinteistö- ja rakentamisala KIRA-digi-hanke
Rakennetun ympäristön digiperiaatteita on työstetty KIRA-digin strategisen johtoryhmän ja ohjausryhmän sekä kaikille avoimen joukkokyselyn voimin, ja ne pohjautuvat valtiovarainministeriön helmikuussa 2016 julkaistuihin julkisten palveluiden digitalisoinnin periaatteisiin. Periaatteet hyväksyi KIRA-digin strateginen johtoryhmä tammikuussa 2017. Lue artikkeli
Digitalisoinnin Pelikirja on hyödyllinen työkalu digiperiaatteiden toimeenpanossa. Pelikirjasta löydät työkaluja ja toimintaohjeita kehityshankkeen eri vaiheisiin. Erilaisten tarkistuslistojen avulla voit käydä läpi omaan projektiinne liittyviä osa-alueita ja varmistua että digiperiaatteet on otettu kattavasti huomioon. Tutustu Pelikirjaan >
Lue lisää