Suunnannäyttäjät etsii merkittäviä julkishallinnon digitekoja – vuoden 2019 Suunnannäyttäjäksi Ilmastodieetti

Suunnannäyttäjät-kilpailussa etsitään osittain tai kokonaan julkishallinnossa toteutettuja digitekoja, jotka toimivat muille esimerkkeinä digitalisaation edistämisestä ja hyvistä käytännöistä. Vuoden 2019 kilpailussa kantavana teemana on kestävyys ja voittajaksi valittiin Suomen ympäristökeskuksen Ilmastodieetti.

Vuoden 2019 Suunnannäyttäjäksi Ilmastodieetti-verkkopalvelu

Voittajan valitsi viiden eniten yleisöääniä saaneen ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluivat Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall.

Äänestyksessä viisi eniten ääniä saanutta ehdokasta olivat:

Arviointikriteerit

Kilpailussa kiinnitettiin erityistä huomiota seuraaviin teemoihin:

  • Kestävyys. Ilmoitetun hankkeen, projektin tai kokeilun tuotos on merkityksellinen ympäristön, lähiympäristön ja/tai ilmaston kannalta.
  • Yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Digitalisaatiota hyödyntämällä on saatu aikaan vaikuttavuutta, jota pystytään myös mittaamaan.
  • Tiimin kokoonpano. Vähintään yhden ydintiimin jäsenen on edustettava julkista sektoria tai julkista tehtävää hoitavaa tahoa, mutta muuten tiimin kokoonpano on vapaa. Kilpailussa arvostetaan erityisesti sellaisia tiimejä, joiden jäsenet edustavat eri organisaatioita tai toimialoja.

Lisäksi kilpailussa arvostettiin sellaisia ratkaisuja, joissa on hyödynnetty tai jotka tuottavat avointa dataa. Tämä ei kuitenkaan ollut kilpailukriteeri.

Kaikki vuoden 2019 Suunnannäyttäjät-ehdokkaat olivat:

 

Kilpailun kulku

Kilpailun ilmoittautumisaika oli 3.4.-13.5.2019. Tämän jälkeen mukana olevat tiimit esiteltiin Suomidigin verkkosivuilla. Yleisöäänestyksen kesto on 16.5.-9.6.2019. Yleisöäänestyksessä viisi eniten ääniä saanutta voittajaehdokasta eteni raadille, joka valitsi voittajan. Arviointiraatiin kuuluivat Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall.

Kärkiviisikon palkitsemistilaisuus järjestetään Helsingissä 6.9.2019. Kilpailun voittaja palkitaan opintomatkalla joko Suomessa tai pohjoisessa Euroopassa. Voittomatkan kohde valitaan yhdessä voittajatiimin kanssa.

Tutustu aikaisempien vuosien kilpailuihin:

Suunnannäyttäjät 2018

Suunnannäyttäjät 2017

Kysyttävää?

Lisätietoja kilpailusta voit kysyä sähköpostilla suomidigi (at) vrk.fi.